#Nábelek Zsófi
![](https://www.horvathrozi.hu/application/files/thumbnails/blogger_thumbnail/7815/4470/8413/Fotolia_185595629_Subscription_Monthly_M.jpg)
Nem mindenhol a virsli jelenti a szilvesztert
A szilveszteri szokások között sok különöset találunk, de az étellel és evéssel kapcsolatos újévi hiedelmek a világon mindenütt megjelennek.
Tovább![](https://www.horvathrozi.hu/application/files/thumbnails/blogger_thumbnail/7015/4470/8067/DSC06444.jpg)
Mit kezdjünk a karácsonyi maradékkal?
Szikkadó bejgli, betonkemény mézeskalács, maradék sülthúsok és halászlé - mit kezdjünk a felhalmozódott ételekkel, ha kicsit elszámoltuk a karácsonyi menüfőzést? Tippek a maradékok felhasználására.
Tovább![](https://www.horvathrozi.hu/application/files/9115/4531/0746/karamellas_gesztenye.jpg)
Karamellizált gesztenye
A gesztenye nem csak tölteléknek vagy pürének jó, a karamellizált gesztenye például egy elegáns, ajándéknak is tökéletes verziója. Nem kell hozzá más, csak néhány jó fűszer, egy kis cukor és némi rum. A karamellás gesztenyéhez a legegyszerűbb út, ha…
Tovább![](https://www.horvathrozi.hu/application/files/4115/4512/2326/bejgli.jpg)
A tökéletes bejgli
Mindegy, hogy diós, mákos vagy gesztenyés, bejgli nélkül nincs karácsony. Egyszerű trükkök a tökéletes bejglihez, amihez nem is kell olyan nagy kézügyesség, mint ahogy első ránézésre tűnik. Nálunk minden évben kerül az asztalra bejgli, a kérdés csak…
Tovább![](https://www.horvathrozi.hu/application/files/thumbnails/blogger_thumbnail/6515/4469/8608/Fotolia_229130317_Subscription_Monthly_M.jpg)
Karácsonyi ételek a világból
A karácsonyi lázban könnyű elfelejteni, hogy valójában az egyik legnagyobb keresztény ünnepre készülünk, nem pedig a globális kapitalizmus leglátványosabb eseményére. Mindkettőnek megvan a maga szépsége, de vegyük át, mik a világ legnépszerűbb…
Tovább![](https://www.horvathrozi.hu/application/files/3415/4453/9370/zserbo.jpg)
Zserbó, egyszerűen
A hajszálvékony lapok és a tökéletes barack-dió arány teszi kihagyhatatlanná a zserbót karácsonykor, és valójában egy nagyon könnyen összerakható sütemény, amihez a kulcs a zsír és a házi baracklekvár. Minden kelt tésztának jót tesz a zsír, de az…
Tovább![](https://www.horvathrozi.hu/application/files/thumbnails/blogger_thumbnail/7515/4410/7384/DSC06368.jpg)
Ha karácsony, akkor halászlé - de milyen?
Bajai, szegedi, tiszai, passzírozott, nem passzírozott, tésztával, tészta nélkül, paradicsommal vagy anélkül. Kevés megosztóbb téma van a gasztronómiában, mint a tökéletes halászlé, pedig valójában egy a lényeg: legyen benne tisztességes alapanyag,…
Tovább![](https://www.horvathrozi.hu/application/files/4715/4393/1741/porchetta.jpg)
Porchetta
Feltekert, töltött, ropogósra pirult bőr, szaftos hús, fűszeres töltelék, ami órákig készül a sütőben. A nagydarab húsok sütése sem ijesztő, ha kicsit figyelünk a hőfokokra. A porchetta Olaszország középső régióinak, különösen Róma egyik jellegzetes…
Tovább![](https://www.horvathrozi.hu/application/files/3915/2759/6694/salata.jpg)
Salátafőzelék
Egyszerű és gyors fejes saláta receptek, mert a saláta nem csak az eceteset jelenti, és igen, akár adhatjuk melegen is. Fejes saláta sülve és főve, izgalmasan, másképp. A tavasz egyik első jele, hogy a piacokon megjelennek friss és zsenge fejes…
Tovább![](https://www.horvathrozi.hu/application/files/thumbnails/blogger_thumbnail/1915/2717/3486/IMG_20180326_161335.jpg)
Együnk zsenge retket, amíg lehet!
Hónapos retek, fekete retek, sörretek és jégcsapretek - mit tudnak a különböző fajták és hogyan érdemes felhasználni őket?
Tovább![](https://www.horvathrozi.hu/application/files/thumbnails/blogger_thumbnail/6315/2698/3250/IMG_20180329_151147.jpg)
Legyél profi a konyhában, főzz alaplevet!
Jó, de egyáltalán, mi az? Egyszerű alaplevek, amelyek néhány óra ráfordítással később nagyon sok ízt adnak az ételeinknek, és cserébe még a maradékokat is felhasználjuk a konyhában.
Tovább![](https://www.horvathrozi.hu/application/files/thumbnails/blogger_thumbnail/8615/2654/5668/IMG_20180322_172212.jpg)
Van élet a csiperkén túl
Gombát enni jó, főleg, ha nem gumisra főzött, sötétszürke és íztelen formában kerül a tányérra. Tudnivalók a legjobb tavaszi gombákról.
Tovább![](https://www.horvathrozi.hu/application/files/9715/2637/2304/gombafejek.jpg)
Töltött gombafejek
Nagyjából március közepén kezdenek megjelenni a különböző gombafajták, amelyeket nem csak a hipermarketekben, hanem piacokon és speciális gombaboltokban is érdemes keresgélni. Az egész évben elérhető csiperkék mellett ilyenkor jelennek meg az…
Tovább![](https://www.horvathrozi.hu/application/files/3515/2637/1753/gombaleves.jpg)
Egyszerű gombaleves
Az alábbi gombaleves recept jól variálható nagyobb, húsos gombákkal és kisebb, zsengébb fajtákkal is. A fehérborecettől friss, savanykás ízű lesz, ami nagyon jól áll a gomba mély földességének. A megtisztított gombákat a hőkezelés elején nem szabad…
Tovább![](https://www.horvathrozi.hu/application/files/thumbnails/blogger_thumbnail/9215/2578/7053/IMG_20180329_150215.jpg)
A léböjt sem mindig szenvedés
Ha tudatosan, előre megtervezzük a léböjtkúrát, akkor elkerülhetjük, hogy fontos vitaminoktól és nyomelemektől essen el a szervezetünk. Néhány tanács a léböjtözéshez.
Tovább![](https://www.horvathrozi.hu/application/files/thumbnails/blogger_thumbnail/9715/2455/9081/IMG_20180325_120359.jpg)
Flamiche: zöldséges pite
Pitét szerencsére nem csak gyümölcsökből, hanem zöldségekből is süthetünk, amelyek felérnek egy tápláló tízóraival vagy uzsonnával. Quiche, flamiche, sós piték. A zöldséges pitéket, vagyis quiche-eket a franciáknak köszönhetjük - ezek a sós piték…
Tovább