Flamiche: zöldséges pite

Flamiche: zöldséges pite

Leírás:

Pitét szerencsére nem csak gyümölcsökből, hanem zöldségekből is süthetünk, amelyek felérnek egy tápláló tízóraival vagy uzsonnával. Quiche, flamiche, sós piték. A zöldséges pitéket, vagyis quiche-eket a franciáknak köszönhetjük - ezek a sós piték egy omlós pitetésztát jelentenek, amit általában kerek formában sütnek, a belsejét zöldségekkel és tojással, tejszínnel töltik meg. A tészta is sós, tehát nem egy sima linzer tésztáról van szó, az alábbi recepthez a legegyszerűbb pitetésztát használtuk, a paté briseé-t, amelynek különlegessége, hogy sütés után kifejezetten leveles tésztához hasonló állaga lesz. A quiche-ek készülhetnek nagyobb formában vagy egyszemélyes adagokban, mi inkább egy nagyot készítettünk, amit persze bármilyen sütőedényben süthetünk, nem kell a kerekhez ragaszkodni. Nagyon fontos viszont, hogy a tésztát elő kell sütni, máskülönben a tölteléktől elázik, az alja pedig egy nyers marad, tehát ez nem egy megspórolható lépés.

Elkészítés:

  1. A tésztánál nagyon fontos, hogy minden alapanyag jéghideg legyen. A lisztet a felkockázott vajjal és a sóval addig keverjük, amíg nedves homok állaga lesz. Ezt a műveletet elvégezhetjük késsel, a lisztbe aprítva a vajat, de a legegyszerűbb valamilyen robotgéppel, így a kezünk melegétől sem olvad meg a vaj. Hozzáadjuk a jeges vizet, és néhány mozdulattal egynemű tésztává gyúrjuk. Lefóliázva legalább egy órára hűtőbe tesszük.

  2. A töltelékhez a megtisztított, két centis darabokra vágott póréhagymát a vajon alacsony lángon teljesen puhára pároljuk, majd hagyjuk kihűlni.

  3. A tésztát kinyújtjuk, majd egy tortaformába (26 centis) fektetjük és a formába igazítjuk úgy, hogy a széleken legalább egy centire lelógjon. A tésztát vakon sütjük, ami azt jelenti, hogy a töltelék nélkül elősütjük. Ehhez egy darab összegyűrt, majd kihajtogatott sütőpapírt teszünk a tésztára (összegyűrés után könnyebb a formába igazítani) és 1 centi vastagon nehezéket szórunk rá. Ez lehet rizs, lencse, sárgaborsó, kerámiagyöngy, bármi, amit még később is fel tudunk használni nehezékként. Így tesszük a tésztát a sütőbe 170 fokon 30 percre.

  4. Ezután óvatosan kiemeljük a papírral együtt a nehezéket, és a formába töltjük egyenletesen a póréhagymát. A tojásokat, a tejszínt, a tejet, a sót és a borsot simára keverjük, óvatosan a póréhagymára töltjük. 165 fokon 40-45 percig sütjük, majd legalább 20 percet pihentetjük szeletelés előtt.

  5. Ugyanilyen könnyen elkészíthető a spenótos vagy sóskás változat is, amelyhez 300 g spenót vagy sóska szükséges. Ezeket a póréhagymához hasonlóan felhevített vajon megpárolunk, de a leveleknek néhány perc főzés is elég, ennyi idő alatt össze is esnek. A póréhoz hasonlóan az elősütött tésztára halmozzuk, ráöntjük a tojásos-tejszínes keveréket és sütjük. Ízesíthetjük a tetejére morzsolt feta vagy juhsajttal, szárított paradicsommal, ami épp kéznél van.

  6. Nem kell feltétlenül húsmentesre készíteni: tölthetjük felkockázott, elősütött füstölt sonkával, összetépkedett sült hússal, májjal, szívvel. Utóbbihoz jól illik néhány ág friss kakukkfű lecsipkedve, esetleg egy kis friss kapor, de tehetnek bele pár szem aszalt szilvát vagy feldarabolt diót is. Az a szerencse, hogy szinte végtelen lehetőséget rejt magában.

Értékeld a receptet:
Hozzászólások:

KapcsolódóReceptek

Fűszeres csicsókapüré

Csirkemell őzgerincformában sütve