Fermentált répa

Fermentált répa

Leírás:

Nem csak nyáron lehet befőzni! Elhoztuk az 1-2 nap alatt, szobahőmérsékleten elkészíthető fermentált répa receptjét. A fermentált élelmiszer, avagy a „fermentum” úgy működik, mint egy természetes pre- és probiotikum: segítenek feldolgozni a különféle tápanyagokat, emellett az élelmiszerek finomak és tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal is. A folyamat lényege, hogy maximalizáljuk a tápanyagok, jótékony elemek hasznosulását, ezzel erősítve az immunrendszerünket.

Elkészítés:

  1. A sárgarépát megtisztítjuk, feldaraboljuk és szorosan steril üvegekbe töltjük. A rétegezéskor használhatunk fűszereket (egész bors, szecsuáni bors, borókabogyó), de ízesíthetjük a folyadékot is.

  2. A sóoldathoz a vizet felforraljuk a mustár- és a koriandermaggal, majd szobahőmérsékletre hűtjük, ezután elkeverjük benne a sót. Öntsük az előkészített répára, ügyelve arra, hogy az oldat alól semmi ne lógjon ki, legalább 1 cm magasan lepje el a folyadék a zöldséget.

  3. Szobahőmérsékleten (20-22 °C), napfénytől védett helyen hagyjuk érni a zöldséget, 1-2 nap után lazítsuk meg óvatosan az üveg tetejét, hagyjuk kiszabadulni a keletkező szén-dioxidot.

  4. Kóstoláskor mindig steril eszközzel nyúljunk az üvegbe! Néhány nap után, mikor elérte a kellő savanyúságot, hűtőszekrényben tároljuk tovább.

Értékeld a receptet:
Hozzászólások:

Kapcsolódó receptek

Tepsis sült krumpli fokhagymával és snidlinggel