Karamellizált gesztenye

Karamellizált gesztenye

Leírás:

A gesztenye nem csak tölteléknek vagy pürének jó, a karamellizált gesztenye például egy elegáns, ajándéknak is tökéletes verziója. Nem kell hozzá más, csak néhány jó fűszer, egy kis cukor és némi rum. A karamellás gesztenyéhez a legegyszerűbb út, ha a szupermarketekben vagy delikát boltokban elérhető hámozott, előfőzött gesztenyét használjuk: ezek használatra készen állnak a csomagolásban, nincsenek összetörve, megnyomódva és szétmorzsolódva. Ha házilag pucoljuk hozzá a gesztenyét, akkor az elkészítési idő jóval több lesz, és a kézügyességünktől (meg a gesztenye minőségétől) függ, hogy mennyire törjük össze forrázás után. A kész, karamellás édességet tárolhatjuk egy-másfél hétig hűtőben, vagy eltehetjük, mint egy befőttet, így később is locsolhatjuk - akár felmelegítve - fagylaltra, joghurtra, keverhetjük granolához, müzlihez, vagy igazából ehetjük magában is.

Elkészítés:

  1. Mielőtt nekiállunk a karamellkészítésnek, készítsünk mindent magunk mellé: a vaníliarudat hosszában hasítsuk fel, kaparjuk ki a magjait, és mivel minden részét felhasználjuk a rúdnak, az egészet tegyük félre. A narancsot alaposan mossuk meg, töröljük szárazra a héját és zöldséghámozóval hámozzuk le. Készítsük magunk mellé a fahéjat, a kimért rumot, a sót és 4,5 dl meleg vizet.

  2. A cukrot egy magas falú edényben karamellizálni kezdjük: közepes lángon indítjuk, nem kevergetjük fakanállal, hanem mikor látjuk, hogy a cukor olvadni-karamellizálódni kezdett, az edényt forgatjuk, döntjük meg. Így el tudjuk kerülni, hogy a még fel nem olvadt cukorkristályok ne csomósodjanak össze a karamellel és egyenletesen tud karamellizálódni a cukor.

  3. Mikor már a kétharmada karamellizálódott, adjuk hozzá a vaníliarudat és magokat, a fahéjat és a narancshéjat. Itt már óvatosan megkeverhetjük a karamellt, hogy a fűszereket mindenhol érje. Ha cukor teljesen felolvadt, adjuk hozzá a rumot. Hagyjuk pár másodpercig forrni, ezután keverjük át. Lassan kezdjük felengedni a vízzel: az elején csak néhány millilitert adjunk a karamellhez, hogy a hőkülönbségtől ne ugorjon össze. Ahogy elkezd lazulni-hígulni a fokozatosan hozzáadott víztől, egyre nagyobb mennyiségben keverhetjük bele.

  4. Hagyjuk az egészet felforrni, majd adjuk hozzá a sót és a megtisztított, előfőzött egész gesztenyét. 15-20 percig forraljuk alacsony lángon, közben ne kevergessük, maximum rázogassuk az edényt, hogy a puha gesztenyék ne törjenek össze.

  5. Tipp: Tálalhatjuk forrón, langyosan, hidegen is, de frissen befőttes üvegbe is tehetjük: ekkor a gesztenyét tegyük steril, forró befőttes üvegekbe, nyomjunk mellé néhány friss fahéjat és narancshéjat, majd öntsük fel a forró sziruppal és azonnal zárjuk le az üveget. Dunsztoljuk, díszítsük valamilyen ünnepi csomagolással, és kész a tökéletes ajándék, nem csak gesztenye-rajongóknak.

Értékeld a receptet:
Hozzászólások:

KapcsolódóReceptek

A húsvéti lakomák sztárja: ízletes és omlós füstölt -főtt csülök