Töltött hamburger ínyenceknek házi majonézzel – az otthoni a legjobb

Töltött hamburger ínyenceknek házi majonézzel – az otthoni a legjobb

Leírás:

Manapság már finomabbnál finomabb kézműves hamburgereket kaphatunk. Nagy utat járt be a zsemle közé rejtett húspogácsa. A 19. század nagy kivándorlási hullámával érkezett meg Amerikába a hamburgi kikötőből ez az étel. Majd a jó marketingnek és Amerikának hála ez egész világon ismerik manapság ezt az ételt. De mit szólnátok hozzá, ha velem együtt egy kis csavarral nem a szokványos, jól ismert változatot készítenénk ma el?

Elkészítés:

  1. A húst fűszerezzük őrölt fekete borssal, fűszerpaprikával, oregánóval és nagyon finomra aprított vöröshagymával, sóval. Ha van rá lehetőségetek, akkor magatok daráljátok le a húst és egyúttal a vöröshagymát is. Így szép egynemű lesz, de a hagymadarabok nem okoznak majd gondot. Alaposan gyúrjuk össze az egészet és 4 egyforma méretű húspogácsát formázzunk belőle.

  2. Az első lépés a formázás. Vegyünk elő egy 3 dl-es befőttes üveget és egy kissé ellapított húspogácsát.

  3. Az üveget nyomjuk a húspogácsa közepébe és a körülötte lévő húsból alakítsunk ki "egy oldalfalat". Kedvünk szerint alakíthatjuk a tölteni való hely mélységét, de hagyjunk minimum 1 cm vastag "hústalpat" az alján! Végül vegyük ki az üveget és ha szükséges formázzunk rajta még egy kicsit.

  4. Majd vegyesen felaprított füstölt szalonnakockákkal és reszelt sajttal töltsük meg púposan a húspogácsa belsejét. Ez még össze fog esni, ezért fontos, hogy púpos legyen a töltelék.

  5. Végül tegyük egy tűzálló tálba a húspogácsákat és a sütő közepes fokozatán kb. 40 percig sütjük. (Gázsütő 4-es fokozat, villanysütő 200 °C)

  6. Közben elkészítjük a majonézt. A tojássárgáját, a mustárt, a porcukrot egy magas falú edénybe tesszük. Elkezdjük keverni egy robotgéppel és folyamatosan apránként adagoljuk hozzá az étolajat addig, amíg sűrű krémes majonézt nem kapunk. Ízlés szerint reszelt fokhagymával még pikánsabbá tehetjük a végeredményt.

  7. Nem marad más hátra, mint a hamburger összeállítása. A zsemléket vágjuk félbe vízszintesen, a salátát és a paradicsomkarikákat tegyük a buci alsó részére, erre kerül a húspogácsa, ízlés szerint majonéz és végül a zsemle teteje.

  8. BOLDOG KUKTA TIPP: Ebben a receptben az a jó, hogy univerzális. A húspogácsákat akár befagyaszthatjuk, akár grillen megsüthetjük, akár a sütőbe bedobhatjuk. Tölteni bármivel lehet, csak a képzelet szab határt. Tegyetek a bele sonkát, szalámit, apróra vágott friss zöldfűszereket, gombát, kukoricát vagy éppen fűszerezett vajkorongot. A jól megszokott sült burgonya helyett pedig készítsetek hozzá sült zellerhasábot!

Értékeld a receptet:
Hozzászólások:

KapcsolódóReceptek

Korianderes sültkukorica-krémleves