Leírás:
Itt az ősz és számtalan olyan gyümölcsöt szüretelhetünk, amely ebben az időszakban érik. Ezekből általában lekvárt főzünk, vagy éppen befőttként eltesszük. Én most egy sokkal izgalmasabb megoldást szeretnék mutatni a mindenki által ismert szilva és alma házasságából. Tökéletesen passzol például marha vagy sertéssülthöz a most következő chutney. MI AZ A CHUTNEY? Joggal teheted fel ezt a kérdést! Nem született úgy senki, kivéve az indiaiak, hogy tudják mi is ez. Eredetileg Indiából származó darabos fűszeres-édes mártás, amelyet gyümölcsökből és/vagy zöldségekből állítanak elő. Az édes, csípős és savanykás ízek dominálnak. Ha gyümölcsből készítjük, akkor is adunk hozzá hagymát és némi chilit, hogy kellően pikáns legyen. Európába a brit utazók hozták be a gyarmatosítás idején.
Elkészítés:
-
Az almát és a szilvát megmossuk, kimagozzuk és héjával együtt felkockázzuk. A lilahagymát megtisztítjuk és finomra aprítjuk.
-
Egy lábasba öntjük a felvágott gyümölcsöket és a lilahagymát. Meglocsoljuk 1 dl balzsamecettel az egészet. Hozzáadjuk a barnacukrot a rozmaringot, a csillagánizst és a chiliport. Alaposan összekeverjük az egészet.
-
Gyakori kevergetés mellett közepes fokozaton kb. 20 percig főzzük az illatos chutneyt. Akkor jó a chutney, ha már sűrű, kissé ragacsos az állaga. Ekkor lehúzhatjuk a tűzről.
-
Végül sterilizált üvegekbe töltjük az elkészült főzetet, felcímkézzük és hűtőben hosszú hetekig tárolhatjuk. Kínáljuk sült húsok mellé vagy húsos szendvicseket tehetünk izgalmasabbá vele.
-
BOLDOG KUKTA TIPP: Tudod hogyan sterilizálhatod a befőttesüvegeket? Három gyors lépés az egész. Én mindig így készítem elő ezeket: 1. Mosogasd el alaposan meleg, ecetes vízben az üvegeket! 2. Állítsd tepsibe a vizes üvegeket szájukkal felfelé! 3. 15 perc alatt sütőben, közepes fokozaton szárítsd meg azokat!
Hozzászólások: