Meggyes gesztenye mousse tortácska

Meggyes gesztenye mousse tortácska

Leírás:

Imádom a gesztenyés süteményeket, ezért nálunk a családban több bevált gesztenyés süti is van. Másik nagy kedvenceim a mousse desszertek, így a mostani receptben ezt a kettőt ötvöztem. Szerintem a legjobb benne, hogy kellően gesztenyés, de a tejszínhabnak köszönhetően nem túl tömény, pont megfelelő. Kötelező hozzá valami kis savanykás íz is, így egy szem meggyet rejtettem el a krém közepében, a piskóta és a krém között pedig egy kis meggylekvár található. Ennek a sütinek remélem majd ti sem tudtok ellenállni és nálatok is olyan nagy kedvenc lesz, mint nálunk.

Elkészítés:

  1. A piskótakoronghoz a tojásfehérjét a 30 gramm cukorral/édesítővel robotgéppel habbá verjük, majd alacsonyabb fokozaton a tojássárgáját is hozzákeverjük.

  2. A lisztbe belekeverjük a csipetnyi sütőport és az 1 teáskanálnyi kakaóport. A lisztet a habba keverjük nagy körkörös mozdulatokkal úgy, hogy közben a habot ne törjük össze.

  3. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsiben eloszlatjuk, ez egy kisebb mennyiség lesz. Ügyeljünk rá, hogy egyenletes legyen és ne túl vékony. 180 fokra előmelegített sütőben 8 perc alatt készre sütjük.

  4. A meggyből 6 db egész szemet kiveszünk, a többit a 4 evőkanál befőző cukorral összefőzzük, tetszés szerint a felét pürésítjük.

  5. A gesztenyemasszát áttörjük krumplinyomóval, majd a zselatint a vízben feloldjuk és mikróban megmelegítjük. Vigyázzunk, hogy ne forrjon fel!

  6. Hozzáadunk 50 ml tejszínt és elkeverjük a gesztenyemasszával, hogy teljesen homogén masszát kapjunk. Belekeverjük a rumot is.

  7. A maradék tejszínt felverjük, habfixálóval és a 80 gramm cukorral/ édesítővel összekeverjük, majd beleforgatjuk a gesztenyemasszába.

  8. A tésztából desszertgyűrűvel kis korongokat szúrunk ki, a tésztákat a 6 db korong aljára helyezzük, majd megkenjük a meggylekvárral.

  9. Erre jön a krém fele elosztva a desszerteken, majd mindegyik közepére teszünk egy szem meggyet, végül a maradék krémet is elosztom a tortácskákon.

  10. Hűtőben egy éjszakát, de legalább 6 órát pihentetem.

  11. Tipp: Amennyiben nincs desszertgyűrűd a tésztát egy nagyobb pogácsaszaggatóval szúrd ki, majd a tészták köré kb. 8 cm magas falat alakíts ki. Ennek az a feladata, hogy megtartsa a krémet, amíg az a pihentetés alatt megköt. Tálaláskor natúr kakaóporral megszórom, vagy használhatsz tortadarát is. Lehet kínálni még mellé extra tejszínhabot.

Értékeld a receptet:
Hozzászólások:

KapcsolódóReceptek

Fűszeres csicsókapüré

Csirkemell őzgerincformában sütve