Fűszeres fehérbabsaláta sült padlizsánnal és pirított gombával

Fűszeres fehérbabsaláta sült padlizsánnal és pirított gombával

Leírás:

Ráérős saláta ez. Szánjunk időt az egyes hozzávalók előkészítésére, mert minden perc megéri. Egy igazán tartalmas, laktató, zöldfűszeres saláta ez. A pirított gomba diós íze, a sült padlizsán olajos állaga, a pirított dió roppanása, a pikáns, kissé édes öntet igazi ízbombát alkotnak. Akinek úgy tartja kedve, tálaláskor megszórhatja parmezánforgáccsal, vagy kéksajttal. A ropogós kakukkfüves rozskenyér kockák remekül passzolnak a krémes fehérbabhoz.

Elkészítés:

  1. A fehérbabot megmossuk és beáztatjuk egy éjszakára, de legalább 2 órára, 2 babérlevéllel, 1 szál kakukkfűvel és egy gerezd fokhagymával. Másnap, vagy a két óra elteltével enyhén sós vízben fedő alatt megfőzzük.

  2. Hámozzuk meg a padlizsánt, majd kockázzuk fel (2x2 cm). Tegyük egy nagy keverőtálba, sózzuk 2-3 nagy csipet sóval. Tekerjünk rá fekete borsot. Hagyjuk állni. Közben mossuk meg a citromot, kockázzuk fel a rozskenyeret.

  3. Száraz forró serpenyőben pár perc pirítsuk illatosra a diót. Aprítsuk durvára, amikor kihűl.

  4. Amíg a fehérbab fő, töröljük át és vágjuk 4 darabba a barna csiperkéket. Ha nagyon kicsi a gombafej, elég csak félbevágni. Ha van köztük egészen kicsi gomba is, azt hagyjuk egészben. Szárazon hevíteni kezdünk egy serpenyőt. Amikor felforrósodik, beletesszük a gomba felét. Magas hőmérsékleten pirítani kezdjük, majd amikor világos aranybarna színt kapnak, öntsünk hozzá egy kevés olívaolajat. Pár percig süssük tovább. Sózzuk és közepes lángon hagyjuk újabb 1-2 percig sülni. Adjunk hozzá egy nagy adag aprított petrezselymet, 2 ágynyi friss kakukkfűlevelet és egy gerezd fokhagymát felaprítva . Még 1 percig pirítsuk. Tegyük egy nagy üvegtálba, adjunk hozzá kevés citromhéjat és 2-3 facsarásnyi citromlevet is. Locsoljuk meg 2-3 fújásnyi balzsamecettel. Fedjük le a tálat. A fentiek szerint pirítsuk meg a gomba másik felét is.

  5. A padlizsánt csepegtessük le és kevés olívaolajon süssük aranybarnára. Ezt is két részletben csináljuk. A megsült padlizsánkockákat adjuk a gombához, reszeljünk rá citromhéjat, locsoljuk meg 1-2 facsarásnyi citromlével, kevés olívaolajjal és újabb 2-3 fújásnyi balzsamecettel.

  6. Abban a serpenyőben, amiben a padlizsán sült, kevés olívaolajjal, 1 ágnyi friss kakukkfűlevéllel és kevés reszelt citromhéjjal pirítsuk meg a rozskenyérkockákat. Amikor aranybarnára és ropogóra pirulnak, zárjuk el a serpenyő alatt a lángot/főzőlapot.

  7. Az időközben megfőtt babot szűrjük le és adjuk a gombás padlizsános keverékhez. Kóstolás után, ha szükséges, sózzuk és borsozzuk. Fűszerezzük a maradék citromhéjjal, még egy kis friss kakukkfűvel és aprított petrezselyemzölddel. Lefedve állni hagyjuk 15-20 percig.

  8. Tálaláskor szórjuk meg a durvára vágott, pirított dióval, az olívaolajon pirított kakukkfüves kenyérkockákkal és morzsolt kéksajttal, vagy valamilyen kemény sajttal: parmezánnal vagy juhsajttal.

Értékeld a receptet:
Hozzászólások:

KapcsolódóReceptek