FARSANGI SZALAGOS FÁNK TEJMENTESEN, CSOKIMÁZZAL

FARSANGI SZALAGOS FÁNK TEJMENTESEN, CSOKIMÁZZAL

Leírás:

A farsangi szezon elmaradhatatlan étele a szalagos fánk. Egyes vidékeken mágikus varázserőt tulajdonítottak neki: azért sütöttek minden háznál fánkot, mert úgy tartották, hogy ezzel biztosítják, hogy a viharok el ne vigyék a háztetőt. Ha ezért nem is, de az ízéért mindenképpen érdemes sütni. Ha pedig fontos szempont a tejmentesség is, ezt a receptet érdemes jól megjegyezni!

Elkészítés:

  1. A tészta minden hozzávalóját belemérem egy tálba (az élesztőt nem kell felfuttatni, elég csak belemorzsolni), és géppel vagy kézzel 20 perc alatt hólyagos tésztát dagasztok. Nem kell megijedni, nagyon ragadós, puha tésztát kell kapni – minél rosszabb vele dolgozni, annál finomabb lesz a végeredmény :)

  2. Egy tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztem (kb. 45-50 perc 23 fokos helyiségben).

  3. Alaposan lisztezett felületre borítom a tésztát, és határozott mozdulatokkal bő egy ujjnyi vastagra nyomkodom szét.

  4. Egy 8 cm-es pogácsaszaggató (vagy ugyanekkora szájú pohár) segítségével kiszaggatom a tésztát (minden szaggatás előtt lisztbe mártom a formát), és félreteszem a fánkokat. Egy 2 cm-es formával kiszúrom a közepüket, és ezeket is félreteszem. 20-25 percig pihennek, közben szépen megkelnek újra.

  5. Egy széles lábasban olajat melegítek – nem szabad túl forrónak lenni, mert akkor megégnek a fánkok, a közepük pedig nyers marad. Egyszerre éppen csak annyi tésztát tegyünk az olajba, hogy bőven elférjenek, még nőni fognak sütés során. Fontos, hogy fejjel lefelé fordítva teszem az olajba a fánkokat (tehát a lisztes talpa legyen felfelé), és az elején fedő alatt sütöm, kb. 1,5 percig, kis lángon. Ezután megfordítom a szépen megnőtt fánkokat, és fedő nélkül aranybarnára sütöm. Papírtörlőre szedem 2 villa segítségével, és hagyom lecsepegni a felesleges olajat.

  6. Amíg hűlnek a fánkok, elkészítem a csokimázat: egy edénybe mérem a cukrot és a kakaóport, kanállal elkeverem. Majd hozzáadom a vizet is, és sűrű masszát keverek az egészből. Kis lángon megolvasztom, folyamatos kevergetés közben. Amikor már szépen egynemű, elolvadt benne a cukor, hozzáadom az olajat is, és alaposan eldolgozom benne.

  7. Átöntöm egy tálkába a csokimázat, egy percig hagyom hűlni, majd a fánkokat fejjel lefelé belefordítom. Az így kapott csillogó mázas fánkokat egy tálcára sorakoztatom, megszórom dekorcukorral, és még melegen tálalom. Nagy sikere lesz :)

Értékeld a receptet:
Hozzászólások:

KapcsolódóReceptek

Mediterrán kuszkuszsaláta

káposztával töltött paradicsompaprika

Különleges zölddióbefőtt