Érdekességek

Mit mivel ízesítsünk? 10 gyakran használt fűszer

Manapság gyakran használunk szárított fűszereket. Az üzletben vásárolt, csomagolt termékeknek nem csak az az előnyük, hogy azonnal felhasználhatók, hanem nyugodtak lehetünk, hogy megbízható forrásból származnak, ellenőrzött körülmények között dolgozzák fel.

Nagy a választék, és sokszor nehéz kiigazodni, hogy melyikre van szükség, különösen, ha még csak kezdők vagyunk a konyhában. Ezért segítünk az alábbi listával és a tippekkel.

Babérlevél

Savanyú és sós levesekből, mártásokból nem hiányozhat – elsősorban a burgonya-, bab-, zöldbab-, gulyás-, savanyú tojásleves, vadas mártás ízesítője, de illik a húsokhoz is. A vad-, sertés és marhapörkölt egyedi ízt kap tőle, és a pástétomokhoz, kocsonyához, a télire eltett savanyúsághoz is kiváló.

Bazsalikom

A mediterrán konyha, az olasz pizza elképzelhetetlen bazsalikom nélkül. A különféle húsos és paradicsomos spagettik, tészták mártásának elkészítéséhez is nélkülözhetetlen. A levesek közül különösen a káposzta, a paradicsom, a bab fűszere. Fokhagymás szárnyasokhoz és sült zöldségekhez, sültburgonyához is illik.

Ha házilag készítünk fűszerkeveréket bazsalikommal, azt a pástétomokhoz, mártásokhoz, pácokhoz, uborka eltevéshez adhatjuk.

Bors

Egészben vagy őrölve használjuk fűszerezéshez. A fekete és fehér változata ugyanaz a termés. Míg a fekete borshoz a bogyókat még éretlenül szedik le és szárítják, héjukkal együtt kerül felhasználásra, addig a fehér borsot az érett szemek héjának eltávolításával készítik. Ízük is eltérő, a fekete csípősebb, erősebb, a fehér enyhébben aromás.

Ez a fűszer az édességek kivételével szinte mindenhez illik: sülteket, leveseket, salátákat, főzelékeket, pácokat ízesíthetünk vele.

 Fűszerkömény

Felhasználása igen változatos: belefőzhetjük a levesekbe, főzelékekbe, használhatjuk sültekhez, belekeverhetjük olyan ételekbe, mint amilyen a körözött, megszórhatjuk vele a péksüteményeket, zsiradékon piríthatjuk, rántással együtt vagy pörköltek készítésénél.

Van néhány ételük, amely elképzelhetetlen kömény nélkül, mint a gulyásleves, kelkáposzta, rántott leves, kolbászfélék, a burgonyás ételek, a vízben főtt burgonya.

Majoránna

A szárított majoránna a sütés, főzés elején, vagy már pácoláskor kerül az ételbe.

Levesek, főzelékek - mint a burgonya, bab -, valamint mártások fűszere. Nélküle elképzelhetetlenek a sült húsok, a vadételek, hurkafélék, a májgombóc, a töltelékek, a grillezett húsok vagy zöldségek is. Jól illik az intenzív ízű és illatú húsokhoz is, mint például a bárány vagy birkahús.

 Petrezselyem

Egyetlen háztartásból sem hiányozhat. A petrezselyem zöldje nagyon jót tesz az egészségünknek: vasat, ásványi agyagokat, vitaminokat tartalmaz, antioxidáns hatású. Ezeket a pozitívumokat a szárítás során is nagyrészt megőrzi.

Frissen, aprítva csak tálalás előtt kerüljön az ételbe, így nem veszít vitamin- és aromatartalmából. Szárított formában sem célszerű az étellel végig együtt főzni. Kivétel ez alól, ha töltelékbe vagy sült húsokhoz használt fűszerkeverékbe tesszük.

Minden sós ételhez illik, de leggyakrabban leveseket, főzelékeket, vagdalt húsokat, burgonyát, tojásételeket, libát, kacsát fűszerezünk vele.

Rozmaring

A nálunk is népszerű illatos rozmaring ág, vagy szárított, morzsolt változata kedvelt fűszere a francia és olasz konyhának. Vadételekhez, mint az őz, szarvas, nyúl, kitűnően illik. A zsíros húsok, szárnyas. Sertéssültek, gombás ételek, vadas mártás ízesítésére, illatosítására kiváló. Különösen jó paradicsomos vagy fehérboros mártásokhoz. A pizza, lasagne fűszere, de az egyszerű sütőben sült burgonya is különleges étel lesz tőle.

Szegfűbors

Íze a borsra hasonlít, de kevésbé csípős, illata a szegfűszegre, de kevésbé intenzív, és egy kicsit a fahéjra is emlékeztet.  A sós ételeket hasonlóan fűszerezzük vele, mint a borssal, de mivel annál enyhébb, diétázók is szívesen használják.

Édes süteményekbe, italokba a szegfűszeg és a fahéj alternatív fűszere.

Egybesül húsok és halak mellé egészben, pácokba durvára törve, pástétomokba, szószokba, vagdaltakba, feldolgozott húskészítményekbe őrölve használjuk.

Szerecsendió

Nem mindennaposan használt, de nélküle szegényebbek lennének az ízek. Változatosan használjuk fel, egymástól eltérő ételekbe tesszük. Egyaránt fűszerezhetjük vele a húslevest, a húsgombócok, a spenóttal készített ételeket, a zsiradékban süt tésztákat, mint a burgonyás fánk, vagy akár süteményeket is, mint a mézeskalács.

Egészben, vagy őrölve árusítják. Az előbbi előnye, hogy frissen az ételve reszelve intenzívebb lesz íze, illata, az utóbbit könnyebb felhasználni.

 Tárkony

Jellegzetesen erős, kellemes illatú fűszer. Különösen illik a savanyított ételekhez, mint a húsos vagy gombás ragulevesek, a zöld krémlevesek. A húsok közül a halhoz, a birkahúshoz és a vadhúsokhoz használjuk. A zöldbab, zöldborsó, kelkáposzta vagy a burgonyafőzelék különlegessé tehető vele.

Saláták öntetébe, szószokba, tojásos ételekbe is illik.

Vissza