Érdekességek
Házi fűszerkeverék szárnyasokhoz, sertéshez és marhához
Minden konyhának megvan a saját ízvilága. Nem kell ehhez elutazni másik földrészre, elegendő átkukkantani a szomszédunkhoz. A saját ízlésünk szerint fűszerezünk és olykor figyelembe kell venni speciális igényeket: nem szeret a család bizonyos fűszereket vagy éppen allergiás valaki rá.
A mai bejegyzésben három fajta fűszerkeveréket készítünk el a leggyakrabban fogyasztott húsokhoz: szárnyasok, sertés és marha.
Gasztroajándékként is megállja a helyét ez a válogatás. Ehhez pedig 3 db nyomtatható címkét is készítettem. (Ezeket megtalálod a Horváth Rozi fűszerek Facebook oldalán!)
Az összetevőket sorolom fel. Ezeket a fűszereket jól záródó üvegekbe töltsétek, keverjétek alaposan össze és tartsátok száraz helyen. Nincs benne semmi ördöngösség. 10 perc alatt pakolással együtt elkészíthető bármelyik változat, ha otthon minden rendelkezésünkre áll hozzá. Csupán 5 hozzávaló szükséges minden esetben és körülbelül 3-5 dkg fűszerkeverék készül.
Leggyakrabban pácoláshoz, sült húsokhoz használom ezeket a keverékeket a mindennapokban nedves vagy éppen szárazpácként.
FŰSZERKEVERÉK SZÁRNYASOKHOZ
3 ek. kakukkfű
1 ek. őrölt citrombors
2 ek. durva szemű tengeri só
1 tk. fokhagymapor
1 ek. oregánó
FŰSZERKEVERÉK SERTÉSHEZ
2 ek. morzsolt majoranna
2 ek. Himalája só
1 tk. őrölt fekete bors
½ tk. őrölt kömény
1 ek. oregánó
FŰSZERKEVERÉK MARHÁHOZ
2 ek. parajdi só
½ ek mustármag
½ ek. őrölt pirospaprika
1 ek. mustármag
1 ek. szeletelt rozmaring