Érdekességek

Goumanyat & Son Royaume, a világ legjobb fűszerboltja Párizsban

Egy virtuális kirándulásra invitállak Téged. Ma belesünk abba a fűszerüzletbe, ahová a legnagyobb éttermek séfjei is örömmel mennek beszerzőkörútra. 
Párizs harmadik kerületében sétálva egy takaros sarki üzletre lesz figyelmes az ember. Goumanyat & Son Royaume áll a cégtáblán.

THIERCELIN TÖRTÉNET

1809-ben Jean Thiercelin ecet és sáfránykereskedéssel kezdte kereskedői munkáját. Majd
folyamatosan gyarapította kínálatát vaníliával, a hínár feldolgozása során keletkező agar-agarral. Innen indult a történet. A következő generáció 1907-ben saját labort hozott létre a termékeik minőségének ellenőrzésére. A Föld minden tájára ellátogattak ebben az időben újabbnál újabb fűszerek felkutatására Delhitől kezdve, San Franciscon át, Algíriába is. Sajnos a világháborúk nyomot hagytak az üzleten is, de nem zártak be, sőt! 1945-ben a II. világháború után új életre keltette a két Thiercelin testvér az üzletet! Algából kinyert agar-agar kereskedelemre nagyobb hangsúlyt fektettek, továbbá méz értékesítését is felvették a kínálatukba. A hírnevük alapjául szolgál a minőségi árukészlet személyes felügyelete! Bizonyos fűszereknél, amikor már betakarítás van, akkor szépen a Thiercelin család tagjai, de leginkább közvetlen munkatársai kivonulnak a földekre és nyomon követik azt.
Manapság már a 7. generáció csatlakozott az üzlet vezetéséhez. A fejlődés nem állt meg. 2005-ben 3000 m2-es gyárat hoztak létre Combs-ban és elindították webáruházukat. 2008-ban Le Safran, l'or de vos plats címmel Jean Thiercelin keze nyomán megjelent első könyvük, mely bemutatja a sáfránytermesztést, recepteket és egyéb hasznos tudnivalókat. Párizsban található üzletük mintaboltként szolgál, de a világ több pontján árulják termékeiket. A gasztronómia híres éttermei és séfjei (például kettő a sok közül Alain Ducasse és Joël Robuchon) mind-mind itt szerzik be az ételeik lelkét, a fűszereket. 

AZ ÜZLET A BOLDOG KUKTA SZEMSZÖGÉBŐL
    
A fenti előzmények tudatában kihagyhatatlannak bizonyult az üzlet számomra a párizsi látogatásom során. Öröm volt az üzlet minden zugát felfedezni. A bejárattól nem messze egy régi komódon üvegcsék sorakoznak. Nemes egyszerűséggel "szimat bárnak" nevezik. Itt ízelítőt kapunk a fűszerekből, szagolgathatunk és megvizsgálhatjuk azokat. 
Furcsa módon átlagos, itthon is ismert alapanyagokat tesztelve teljesen más, sokkal frissebb illatok fogadtak. Különösen a fahéj és a kardamom esetében ért kellemes meglepetés, de a különféle borsok sem elhanyagolandóak. 

Az árukészletet fantázianevekkel látták el és kategorizálták. Például tűz titkai, föld ízei, víz színei és az égi parfümök. A kínálat valóban színes. Borostyán színben pompázó méz sorakozott a polcokon különféle kiszerelésben és ízekben. Illatos vanília fiolákban rejtve várja gazdáját, emellett vanília por és kivonat is kapható! Kiváló minőségű termékek. Természetesen a mediterrán konyha alapanyagai is képviseltetik itt magukat. Például olívaolaj, olívabogyó, kápia is a rendelkezésünkre áll. A nagy kedvencek viszont a virágokból készült zselék! Orgona, akác, rózsalevendula, jázmin... Valami hihetetlenül különlegesek! 

Az alagsorban a borok rajongói is megtalálják a maguknak való minőségi nedűket. De még mielőtt lemennénk keressük meg a hűtőt. Sáfrányos mustár, édességek, aszalt gyümölcsök és némi előre elkészített finomságok is helyet kapnak itt. Szenzációs érdekességekre bukkanhat itt az ember. 

A fentiek egy-egy kiragadott különlegességei az üzletnek. De ne feledjük. A fűszerek miatt tér be ide az ember. Több száz dobozka keresi gasztronómiáért rajongó tulajdonosait, hogy megfűszerezzék életüket. Keverékek is kaphatók. Például az indiai finomságokhoz passzoló kompozíciók mindent visznek. Fűszersók közül is válogathatunk. Ide kellő önuralommal lehet csak beszabadulni, különben több szatyornyi konyhai kinccsel térne haza az ember. 
A kiszolgálás is csillagos ötös, roppant készségesen segítenek a vásárlóknak. 
Ha Párizs felé visz az utatok, ne hagyjátok ki Thiercelinék "fűszeres ládikóját". 

parizs_montazs.jpg

 


Remélem a fotók segítségével igazi ízelítőt kaptál a fűszerek mesés világából. 


Elérhetőségek és néhány információ: 
Cím: 3 rue Charles-François Dupuis, 75003 Paris
Metró megálló: Temple ou République
Nyitva: Keddtől-szombatig 11 és 19 óra között
Web: www.thiercelin1809.com 

Vissza