Érdekességek

Fenntartható(bb) háztartás

Vajon miből mennyit és milyet érdemes vásárolni? A környezettudatosság, ami ma oly divatos kifejezés, egészen biztosan drágább és sok időt igényel. Én csak egy kis pont vagyok a térképen, mit számít az, miből mennyit veszek?

 

Ezek a kérdések jó pár évvel ezelőtt az én fejemben is sokszor cikáztak. Messzire sodródtam a városi létben az egyszerű, házi, költséghatékony és valójában kézenfekvő megoldásoktól. Csak karnyújtásnyira voltak tőlem, valamiért mégsem láttam őket.

Itt van most néhány olyan tipp, ami nekem bevált és amivel fentarthatóbbá tehetjük a konyhánkat, a háztartásunkat.

Az egyik ilyen terület az étkezés. Amikor csak tehetem, megtervezem, mit szeretnék enni. Sok minden megvan hozzá a kamrapolcokon (rizs, köles, hajdina, bulgur, lisztek, tészták, lekvárok, stb.), igyekszem csak azt megvenni, ami nincs éppen otthon. Ehhez egy listát írok, nekem mindenképpen kell, mert sokszor csak a lányomat nem felejtem el, minden mást igen. Tartom magam a listához. Ha mégis elragadnak az impulzusok, csak annyit veszek meg a listán nem szereplő tételből, amennyit biztosan elfogyasztunk.

A hazai és szezonális alapanyagok feltétlen híve és rajongója vagyok. Ezeket akár boltokban, akár a piacon is mindig keresem. A bevásárló lista alapján összepakolom és magammal viszem otthonról a saját dobozaimat, vászontáskáimat, a kosaramat. Így szinte teljesen hulladékmentesen tudok bevásárolni a piacon. A boltban persze ez kissé nehezebb mutatvány, de nem teljesen reménytelen. Egyre több üzletben bővül a csomagolás nélkül megvásárolható zöldségek és gyümölcsök listája. Másrészt több csomagolásmentes üzlet is van már városszerte, ahol a saját tárolóinkban vásárolhatunk.

Nem megyek éhesen bevásárolni. Ha mégis, tutira elbukom minden esetben, szóval igyekszem messzire elkerülni a boltokat, amikor korog a gyomrom.

Kerülöm a gyors ételek, félkész, kész termékek fogyasztását. Ezzel sok-sok felesleges hulladék keletkezését elkerülöm. Extra bónuszként pedig ezzel spórolok és egészségesebben is étkezünk.

Kevés húst eszem, évről évre egyre kevesebb. Teljesen magától alakul így, nincs mögötte tudatos döntés. Van, hogy hetekig nem fogyasztok húsos ételt, ettől frissebb, energikusabb vagyok, a testem nem fordít óriási erőforrásokat a hús megemésztésére. Kevesebb terhet teszek a bolygóra is ezzel, és kevesebb fogy a konyhapénzből is.

Igyekszem otthonról csomagolni a másnapi ebédemet. Ez nem feltétlenül probléma, hiszen a lányom otthonról viszi magának az iskolai ebédjét, így annyit csinálok, hogy nekem is jusson belőle. Sokszor készül hétfőn, kedden a hétvégi maradékokból valami újra gondolt fogás, így a azok is felhasználásra kerülnek. Ezzel jelentősen csökkenteni tudom a keletkező ételhulladék mennyiségét. Persze van, hogy én is a közeli kifőzdében veszek ebédet, de szerencsére vihetem a saját dobozomat, így legalább nem használok felesleges csomagolóanyagot. Mindig fél adagot kérek, mert tudom, hogy a kifőzdei mennyiség nekem túl sok. Egyébként sem szeretem pukkadásig tele enni magamat.

Az otthonunk tisztántartásához használhatunk természetes összetevőkből készült tisztítószereket: ecetet, citromot a vízkőlerakódás megelőzéséhez, vagy az eltávolításához. Készíthetünk saját folyékony mosószert mosószappanból, szódabikarbónából, mosószódából, vízből. Keverjünk magunknak öblítőt vízből, ecetből kevés illóolaj hozzáadásával: 1 liter vízhez adjunk 1 dl 10%-os ecetet, pár csepp jó minőségű levendula vagy mandarinolajat és 1-2 csepp teafaolajat.

Légfrissítőt is készíthetünk egyszerűen és gyorsan: vegyünk gyógyszertári alkoholt, és ha nincs otthon, egy pumpás műanyag palackot. 2 ujjnyi alkoholt beleöntünk a pumpás palackba, hozzáadunk 40 csepp illóolajat és felöntjük vízzel. Használat előtt mindig rázzuk fel. Az illóolaj lehet levendula, mandarin, citrom, narancs, vagy ezek tetszőleges keveréke.

Készítsünk a már nem használt nagy kartondobozokból saját otthoni szelektív hulladéktárolókat, amit a gyerekek szépen kidekorálhatnak.

Felmosáskor ne eresszük tele a felmosóvödröt, bőven elég, ha csak félig töltjük meg vízzel. A felmosó vízbe tehetünk ecetet (fertőtlenít), vagy citromlevet (illatosít).

Ha kellemetlen szagot áraszt magából a hűtő, egyrészt ecetes vízzel töröljük át a polcokat, fiókokat, másrészt tegyünk be egy vízzel félig teli poharat, amiben elkeverünk 1 ek. szódabikarbónát.

Egyszerűbb, természetes háztartásra fel. Nyúljunk vissza a régi módszerekhez.

Vissza