Érdekességek

10 tipp szárított fűszerek tárolásához

A boltban a polcról gyorsan levesszük a lezárt tasakokban sorakozó fűszereket, felbontjuk otthon azokat, főzünk velük, majd visszatesszük a szekrénybe, de már felbontott állapotban.


Ha odafigyelünk a helyes tárolásra, akkor ezek a szárított fűszerek hosszabb ideig megőrzik aromájukat.

1. Jól záródó üvegekbe öntsük át a tasakos fűszereket. Vásárolhatunk kimondottan erre a célra fűszeres üvegeket, lezárható kémcső alakú tartókat, de összegyűjthetünk 10-20 darab egyforma kicsi befőttes üveget is (egy átlagos háztartásban minimum 10-15 fajta fűszert használnak). A bébiételes üvegek a legpraktikusabbak erre. Leáztatjuk a címkét, alaposan elmossuk, kiszárítjuk ezeket és már tölthetjük is. Így nem fog kiszóródni a pakoláskor a tasakból a fűszer. Az aromáját is megőrzi és a molyok is elkerülik.

2. Feliratozzuk az üvegeket, így biztosan nem keverjük össze a hozzávalókat főzéskor és ha kiürül, azonnal tudjuk, hogy mi fogyott el. Alkoholos filc, nyomtatható címke (lásd Facebook oldalunkon), feliratozható matrica a legbiztosabb megoldás.

3. Rendszeresítsünk egy polcot ezeknek a fűszereknek. Az a legjobb, ha egymás mellé tudjuk pakolni őket és a címke is látszik azonnal. Ezzel meggyorsítjuk a mindennapi főzésünket. Nincs keresgélés, átláthatatlan tasakhalmaz.

4. Figyeljünk a praktikus helykihasználásra. Tehetjük az alsó és a felső konyhaszekrény közé a polcot, akár mágneses változatban fém felületekre is feltehetjük a tartókat. Érdemes megvizsgálni milyen kihasználható holt tér van a konyhában.

5. Hűvös, tűző napfénytől és párától mentes helyen tároljuk a fűszereket. Így megnövelhetjük az élettartamát a termékeknek. Akár több évig is elállnak ezek a szárított fűszerek, ha megfelelő körülmények között vannak. Természetesen ennyi idő után veszíteni fognak aromájukból.

6. A fűszereknek is van szavatosságuk, ezért megéri beleírni egy kis címkén a tárolóedény belső fedelébe, hogy meddig használható fel. Ha elfogy az üvegből mondjuk a bazsalikom, akkor egyszerűen a következő feltöltéskor a címkét is cseréljük.

7. Ha nincs lehetőség üveges, polcos megoldásra, akkor rendszeresítsünk legalább két kis kosárkát vagy dobozt és csoportosítsuk a fűszereket felhasználásuk szerint. Egyik a főzéshez szükséges fűszereket tartalmazza, a másik pedig az édes sütemények, levesek hozzávalóit.

8. A szemes borsot tegyük jól záródó borsőrlőbe, így frissen őrölve, intenzív aromával kerülhetnek az ételekre az ízesítők.

9. A tasakban történő tároláskor figyeljünk arra, hogy zárjuk le a csomagolást. Hajtsuk vissza duplán a tasak tetejét. A legjobb ha csipesszel, konyhai csipesszel vagy egy egyszerű irodai blinderrel lezárjuk a csomagolást

10. Minél nagyobb darabban van a szárított zöldfűszer, annál jobban megtartja az aromáját. Inkább mozsárban törjük apróbb darabokra fűszert a későbbiekben. Vagy ha valakinek van kávédarálója, akkor abban is megőrölhetik nagyobb mennyiségben a darabosabb fűszereket.

Vissza