VAJAS KIFLI

VAJAS KIFLI

Leírás:

Hunyd be a szemed. Idézd fel gyerekkorodból a kedvenc kiflidet, ami finom volt, puha és laktató. Ha akartad, le tudtad tekerni, ha nem, félbevágtad szendvicsnek, vagy törted, haraptad, ahogy érted. Na ennek a kiflinek receptjét mutatom meg most nektek. A kelt tészták időigényesek, hagyni kell az élesztőt, hogy tegye a dolgát, nem szabad sürgetni. Éppen ezért egy munkában töltött nap után már nem mindig van rá ideje vagy kedve az embernek, hogy nekiálljon kiflit sütni. Megoldható azonban az is, hogy a tésztát este begyúrjuk, formázzuk, éjszakai kelesztéssel kelesztjük, hogy aztán reggel már csak sütni kelljen, és frissen ehessük, ahogy gyerekkorunkban :)

Elkészítés:

  1. Minden hozzávalót (a szóráshoz használtak kivételével) kimérek, és egy lágy, de nem ragadós, könnyen kezelhető, ruganyos tésztát dagasztok belőle. Félreteszem 45-50 percre kelni meleg helyre.

  2. A megkelt tésztát olyan vékonyra nyújtom, ahogy engedi, és 8 egyenlő részre osztom. Az így kapott cikkeket még egy kicsit nyújtom hosszában, hogy minél több réteg tekeredjen a kiflin, és a legrövidebb oldalánál kezdve feltekerem.

  3. Sütőpapíros tepsire sorakoztatom a kifliket, és folpackkal lefedem a tepsit. Hűtőbe teszem egy éjszakára (nálam ez éppen 12 órát jelentett).

  4. Másnap reggel kiveszem a tepsit, a kiflik már jól bepárásították magukat a takarásban. Leveszem a folpackot, és előmelegítem a sütőt 220 fokra (25-30 perc), addig a konyha melegében hagyom a kifliket kicsit magukhoz térni.

  5. Sütés előtt alaposan megspriccelem vízzel, ízlés szerint megszórom magvakkal (szezámmag, lenmag, szotyi, tökmag) vagy nagyszemű sóval, vagy amit szeretek, szórás után is megspriccelem, kézzel is kicsit rányomkodom óvatosan.

  6. Sütőbe rakás előtt egy ugyanakkora tepsivel lefedem, és úgy teszem a sütőbe 10 percre. Csak ekkor veszem le a felső tepsit, és újabb 13-15 perc alatt szép aranybarnára sütöm a kifliket.

  7. Ezután már csak távol kell tartani a családot a forró kifliktől legalább addig, amíg ehetőre hűlnek. :)

Értékeld a receptet:
Hozzászólások:

KapcsolódóReceptek

Sütőtökös frankfurti leves

Sütőtökös mákos szelet uzsonnára