Túrós dödölle

Túrós dödölle

Leírás:

A magyar paraszti élet alapvető fogása, amely a szegények eledeleként kikopott a magyar konyhákból. A modern konyhaművészet azonban újra felfedezte értékeit, és ismét reneszánszát éli ez az étel. Felszolgálhatjuk köretként vagy egytálételként is. Elkészítése pár perc komoly izommunkát igényel, de cserébe elfogyaszthatunk némi plusz kalóriát.

Elkészítés:

  1. A burgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk, és sós vízben puhára főzzük. Leöntjük róla a főzővizet, de annyit hagyunk az edényben, ami éppen csak ellepi. A vízben törjük össze a burgonyát, borsozzuk meg, ha szükségesnek érezzük, sózzunk utána.

  2. Rakjuk vissza tűzhelyre, és kis láng felett, gyors mozdulatokkal keverjük. Adagoljuk hozzá folyamatosan a lisztet, és egy pillanatra se álljunk le a keveréssel. A liszt miatt egyre nehezebb a keverése, egyre több tapad a fakanálra. Addig adjuk hozzá a lisztet, amíg a tészta egyetlen nagy, de könnyen formázható labdává áll össze. Ekkor tegyük félre.

  3. Kockázzuk fel a szalonnát és süssük ropogósra. Vegyünk elő egy tepsit, az olvadt zsírral kenjük ki, majd a zsírba mártogatott kanállal szaggassunk falatkákat a tésztából. A túrót szórjuk a tetejére, a tejfölt kenjük egyenletesen szét. Sütőben forrósítsuk át, picit rá is piríthatunk, majd a megsütött szalonnával megszórva tálaljuk.

  4. Édesen is az asztalra kerülhet, ebben az esetben szalonna helyett megszórhatjuk porcukorral, vagy a tejfölben is elkeverhetünk néhány kanál cukrot.

Értékeld a receptet:
Hozzászólások:

KapcsolódóReceptek

Dióval töltött sertésdagadó

Karácsonyi őzgerinc (liszt nélkül)