Sütőben sült sajtos burgonya

Sütőben sült sajtos burgonya

Leírás:

Szeretem az olyan hálás ételeket, amik pár perces előkészülettel elkészíthetők, és utána már csak a sütőnek kell tennie a dolgát. Ez a sütőben sült sajtos burgonya éppen ilyen: alig van vele munka, mégis egy igazán látványos és laktató ételt lehet az asztalra varázsolni, ami megállja a helyét főételként és köretként egyaránt. Ez az étel kimondottan gyerekbarát már az elkészítésében is: vonjuk be a gyerekeket a burgonya pucolásába (ha már elég nagyok a kés vagy a zöldséghámozó használatához), és a vajas-fűszeres masszába történő beleforgatásba (ezt a részt kisebb gyerek is nagyon fogják élvezni) is, hatalmas élmény lesz a közös konyhai tevékenykedés után együtt elfogyasztani munkánk gyümölcsét.

Elkészítés:

  1. A burgonyát megpucolom, és falatnyi cikkekre vágom, és vízbe áztatva félreteszem (hogy ne barnuljon meg addig sem, amíg az öntet elkészül)

  2. A vajat megolvasztom, elkeverem az olívaolajjal. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, a zöldfűszereket, sót, borsot, és ezeket is elkeverem benne

  3. A leszűrt burgonyacikkeket alaposan megforgatom a vajas-olajos-fűszeres masszában, hogy minden cikket alaposan bevonjon az ízes-illatos öntet

  4. Egyenletesen eloszlatom egy kerámia piteformában (vagy egy tepsiben), ügyelve, hogy az utolsó cseppig kikanalazzam az öntetet is, és 200 fokra előmelegített sütőbe tolom 20 percre

  5. Ekkor ellenőrzöm: ha már kezd puhulni a burgonya, rászórom a reszelt sajtot, és még 5-10 percre visszateszem a sütőbe. Ha szükséges, a sütés végén pár percig meg is grillezem, hogy szép aranybarna legyen a sajtréteg a burgonya tetején

  6. Még melegen tálalom. Önmagában is nagyon finom és kiadós, de köretként is érdemes megjegyezni. Jó étvágyat!

Értékeld a receptet:
Hozzászólások:

KapcsolódóReceptek

Mediterrán kuszkuszsaláta

káposztával töltött paradicsompaprika

Különleges zölddióbefőtt