Leírás:
Szeretem az olyan hálás ételeket, amik pár perces előkészülettel elkészíthetők, és utána már csak a sütőnek kell tennie a dolgát. Ez a sütőben sült sajtos burgonya éppen ilyen: alig van vele munka, mégis egy igazán látványos és laktató ételt lehet az asztalra varázsolni, ami megállja a helyét főételként és köretként egyaránt. Ez az étel kimondottan gyerekbarát már az elkészítésében is: vonjuk be a gyerekeket a burgonya pucolásába (ha már elég nagyok a kés vagy a zöldséghámozó használatához), és a vajas-fűszeres masszába történő beleforgatásba (ezt a részt kisebb gyerek is nagyon fogják élvezni) is, hatalmas élmény lesz a közös konyhai tevékenykedés után együtt elfogyasztani munkánk gyümölcsét.
Elkészítés:
-
A burgonyát megpucolom, és falatnyi cikkekre vágom, és vízbe áztatva félreteszem (hogy ne barnuljon meg addig sem, amíg az öntet elkészül)
-
A vajat megolvasztom, elkeverem az olívaolajjal. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, a zöldfűszereket, sót, borsot, és ezeket is elkeverem benne
-
A leszűrt burgonyacikkeket alaposan megforgatom a vajas-olajos-fűszeres masszában, hogy minden cikket alaposan bevonjon az ízes-illatos öntet
-
Egyenletesen eloszlatom egy kerámia piteformában (vagy egy tepsiben), ügyelve, hogy az utolsó cseppig kikanalazzam az öntetet is, és 200 fokra előmelegített sütőbe tolom 20 percre
-
Ekkor ellenőrzöm: ha már kezd puhulni a burgonya, rászórom a reszelt sajtot, és még 5-10 percre visszateszem a sütőbe. Ha szükséges, a sütés végén pár percig meg is grillezem, hogy szép aranybarna legyen a sajtréteg a burgonya tetején
-
Még melegen tálalom. Önmagában is nagyon finom és kiadós, de köretként is érdemes megjegyezni. Jó étvágyat!
Hozzászólások: