Leírás:
A hagyományaink szerint libahúst leginkább ilyenkor ősszel, azon belül is főként csak Márton-nap környékén fogyasztunk. Talán sokan nem tudják, hogy igazi szuperegészséges húsról van szó, ugyanis az állati zsírok közül a libahúsnak a legalacsonyabb a koleszterintartalma. Remélem, hogy megjött a kedvetek a libahúshoz, a most következő receptben egy libacomb elkészítését mutatom meg, természetesen nem maradhat el mellőle a párolt lilakáposzta, a hozzátársított nudli pedig ezúttal édesburgonyából készült, így még egészségesebb lett. Teljes értékű vörös hús, így a sertés, vagy marhahúst ki is válthatod vele.
Elkészítés:
-
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a libacombokat sózzuk, borsozzuk és egy kevés majorannával fűszerezzük. Betesszük az 1 evőkanál libazsírral kikent sütőbe sülni, mehet mellé a fokhagyma és a vörösbor is.
-
Ezen a hőmérsékleten fóliával letakarva sütjük 20-25 percig, majd ezt követően levesszük a fóliát, a hőmérsékletet visszavesszük 180 fokra és tovább sütjük. Közben a kisült zsírral kenegetjük a combokat, hogy szép ropogósra süljenek.
-
Kb. 8-10 percenként nézzünk rá és kenjük újra a zsírral. Még kb. fél óra kell neki, hogy elkészüljön.
-
A káposztát besózzuk, hogy levet eresszen, így hagyjuk állni 20 percet, utána kinyomjuk a levét.
-
A 2 kiskanál cukrot a 2 evőkanál vízzel elkeverjük egy serpenyőben, amíg elolvad, majd hozzáadjuk az 1 kiskanál zsírt és karamellizáljuk.
-
Belekeverjük a káposztát és felöntjük az 1 dl vízzel és lefedjük 5-8 percig, hogy párolódjon, majd fedő nélkül folytatjuk, hogy a víz elpárologjon. Fűszerezzük meg a köménnyel!
-
A nudlihoz a lábasban lévő forró sós vízbe feltesszük főzni az édesburgonyát, villával ellenőrizzük, hogy megpuhult-e. Amikor elkészült leszűrjük, majd kicsit hagyjuk hűlni.
-
Lehúzzuk az édesburgonya héját és egy krumplinyomóval áttörjük, most pedig egy érdekes mozzanat következik: mivel az édesburgonyának magas a víztartalma, kézzel, vagy egy háló segítségével kinyomjuk az édesburgonya levét. Már sokszor csináltam ilyen nudlit és az a tapasztalatom, hogy az édesburgonyák között is van eltérés, hogy éppen milyet sikerült vásárolni. Az a cél, hogy már ne csöpögjön belőle a víz.
-
Ekkor sózzuk, hozzáadjuk a tojást és a 100 g liszttel összekeverjük. Ragacsos tésztát kell kapnunk, ami ugyan összeáll egy tömbbe, de nem lehet gyúrni, mert ahhoz túl ragacsos. Nem is a klasszikus nudli készítési módszerrel fogjuk folytatni, ugyanis ahhoz, hogy kézzel gyúrható tésztája legyen, nagyon sok lisztet kellene hozzáadni, az viszont nem lenne finom.
-
A masszát egy habzsákba, vagy egy tiszta tasakba töltjük. Ahhoz, hogy a képen látható rudacskákat kapjunk 1,5 cm-es lyuk kell a tasakra. Persze lehet ennél nagyobbat is, akkor érdemes rövidebbre hagyni a tésztát, és akkor inkább gnocchi alakja lesz.
-
A tésztát lobogó sós vízbe szaggatjuk úgy, hogy tetszőleges hosszúságú tésztát nyomunk a tasakból, majd egy késsel elvágjuk. Miután feljött a víz tetejére, még kb. 2 perc kell míg elkészül.
-
A combokat, a káposztát és a nudlikat együtt tálaljuk.
Hozzászólások: