Málnamisu

Málnamisu

Leírás:

A tiramisu valószínűleg a világ legkedveltebb olasz desszertje, mely az egész világon népszerű lett. Általában az alábbiakból készül: babapiskóta, feketekávé, mascarpone sajt, tejszín, cukor, marsala bor és kakaópor. A tirami sù olasz kifejezés, jelentése „dobj fel”, ami a két koffeintartalmú összetevőre utal: a presszókávéra és a kakaóra Mivel ekkora „világhírnévre” tett szert, azt gondolnánk, hogy ez egy igazi régi, hagyományos desszert, de az eredetéről többféle, ellentmondásos történet kering. Az egyik szerint a leghosszabb ideig uralkodó toszkán nagyherceg, Cosimo III de’ Medici, valamikor 1700-as évek elején Siena városába látogatott és a helyiek egy édes desszertet készítettek neki. A nagyherceg el volt ragadtatva ettől, melynek az első neve, la zuppa del duca (a herceg levese, mártása) volt. Cosimo a receptet magával vitte Firenzébe, ahol aztán később már zuppa inglese (angol leves) lett a neve, mivel az ott élő angolok körében igen népszerűvé vált. Ez akkor még egy borba áztatott piskóta volt, sárgakrémmel a tetején. Egy merőben más legenda szerint a kurtizánoknak köszönhetjük ezt a desszertet, akik szeretőik számára készítették, mivel minden összetevője energiadús afrodiziákum, így jobban tudtak teljesíteni. Valóban nem ez a legkönnyedebb desszert, már ami a kalóriatartalmát illeti, de a habossága, krémessége miatt mégis nyárra is tökéletes édesség. Az alábbi nyalánkságot a tiramisu ihlette, de természetesen csak távoli rokonságban áll vele. A málna és a citrom miatt kellemes, frissítő és könnyed krémes desszertet kapunk.

Elkészítés:

  1. A krémhez villával összetörjük a 40 dkg málnát.

  2. A fehér csokit gőz fölött megolvasztjuk.

  3. A habtejszínt keményre verjük.

  4. Kézi robotgéppel összekeverjük a mascarponét az olvadt csokival és a 3 evőkanál cukorral, majd az egészet hozzáadjuk a tejszínhabhoz.

  5. A végén az összetört málnát is belekeverjük a csokis tejszínes habba.

  6. A szirup hozzávalóit (10 dkg cukor, 3 dl meleg víz, 1 citrom kifacsart leve és lereszelt héja) jól elkeverjük.

  7. A babapiskótát a szirupba forgatjuk – néhány másodperc elegendő, hogy megszívja magát.

  8. Egy nagy tálba vagy poharakba rétegezzük a babapiskótát, krémet és a 20 dkg málnát.

  9. Hűtőbe tesszük 5-6 órára vagy akár egy teljes éjszakára.

Értékeld a receptet:
Hozzászólások:

Kapcsolódó receptek

Kacsahússal töltött lasagna

Egészben sült hal bulgurral