Mákos-meggyes süti

Mákos-meggyes süti

Leírás:

Talán nem véletlen, hogy a mákos sütik nincsenek túlbonyolítva. Mákos rétes, mákos pite, mákos bejgli és mákos szelet, ami tulajdonképpen egy egyszerű kevert tészta, amit a mák tesz különlegessé. Mi magyarok ismerjük még a mákostésztát is, illetve mákot szórunk a barhesz tetejére is, és ott van még a flódni, ami talán az egyetlen kivétel, ha az egyszerűséget akarjuk bemutatni, mert a flódni bizony elég macerás sütemény. Ez lesz a kivétel, ami erősíti a szabályt. Vannak a gasztronómiában régi, örökérvényű párok. Ilyen a tokaji aszú és a libamáj, a camembert és a dió, vagy a meggy és a mák. Persze ki lehet találni mindenféle új, és igencsak passzoló párosítást is, de ezek a régiek akkor is érvényben maradnak, és ez nem véletlen. A mákos sütik egyszerűen kívánják a meggyet! Nyár van, meggy szezon, mák pedig egész évben kapható. Ez a süti tíz perc alatt összedobható, ha a meggymagozást nem számoljuk, de legyünk ennyire engedékenyek, hogy afelett szemet hunyunk, vagy akkor sütjük a sütit, amikor különben is magoznánk. Ha van otthon egy jó kis meggymagozó berendezés, akkor ez se sok idő, de nekem csak kiskésem van, azzal meg nehezebben megy a munka.

Elkészítés:

  1. A vajat a porcukorral habosra keverjük.

  2. Egyesével beleütjük a tojásokat, majd felváltva hozzáadjuk a lisztet, amibe előtte belekevertük a sütőport, majd a mákot, a pisztáciát és a tejet. Mivel arányaiban ebben a sütiben nagyon sok a meggy, azt még azelőtt a tésztába keverjük, hogy belesimítanánk a tepsibe.

  3. A kész masszát kivajazott, lisztezett tepsibe simítjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben tűpróáig sütjük. Kb. 50 perc alatt készül el. Uzsonnára is nagyon finom, de mégis reggelire a legjobb egy bögre hideg tejjel!

Értékeld a receptet:
Hozzászólások:

Kapcsolódó receptek

Kacsahússal töltött lasagna

Egészben sült hal bulgurral