Labane, a levantei csoda

Labane, a levantei csoda

Leírás:

Itt a nyár, a kertipartik ideje, hogy a jó oldalát nézzük a júniusnak. Nem mintha rossz is lenne, de vannak, akik rettegnek az úgynevezett bikiniszezontól. A labane, vagy másnéven labneh mindenkinek a kedvence lehet, annak is, aki valami különlegeset szeretne villantani a kertipartin, és annak is, aki olyat enne, amiben kevés a szénhidrát, vagyis barátja a bikininek. Ez a fehér sajtgolyó magában tényleg diétás, ugyanis nem más, mint lecsepegtetett joghurt, amit pácolhatunk fűszerekkel olívaolajban, de süthetünk belőle tortát is, vagy csak egyszerűen tunkolhatjuk friss zölségekkel. Na persze esős júniusi napokra az is megoldható, hogy a labane golyókat bepanírozzuk, és olajban kisütjük, így oda a diéta arra a napra, de kárpótol minket a hedonista vacsora. Nálunk úgy készül, hogy mindenki eldöntheti, mivel szeretné keverni a krémet, így a jalapenos, csípős változatból nem kell ennie a kislányomnak, viszont a szalámisból meg nekem nem, úgyhogy mindenki boldog. Hagyományosan egyébként szárított mentával szórják, mielőtt megeszik, de tapasztalatból állíthatom, hogy nincs is olyan fűszer, ami ne illene hozzá! Pont ez az egyik legjobb benne, tényleg minden készülhet belőle, a vaníliás, mézes édességtől kezdve, a csilis fokhagymás szendvicskrémig. Salátával nagyon finom vacsora! Most egy sós változatot mutatok be nektek.

Elkészítés:

  1. Elkészíteni tényleg egyszerű, a natúr joghurtot csak egy kevés sóval keverjük össze, majd konyharuhába öntve húsz óra alatt csepegtessük le. Sűrű krémsajt szerű krémet kapunk majd, amiből olajos kézzel a legkönnyebb golyókat formázni.

  2. Egyedül arra fontos odafigyelni, hogy a konyharuha, amit használunk, ne legyen öblítő illatú, mert akkor bizony a kis sajtgolyók is átveszik. Érdemes pár konyharuhát külön mosni, és ilyen célra külön tartani.

  3. A legegyszerűbb, ha a konyaruhát a mosogatócsapra akasztjuk, és ott hagyjuk lecsepegni a joghurtot, de ha nagyon meleg van, akkor egy fazék fölé akasszuk a hűtőszekrényben.

  4. Ha a kész labane golyókat befőttesüvegbe tesszük, és olajjal felöntjük, a hűtőben egy hónapig is eláll. Miután beleöntöttük az olajat, kicsit ütögessük az üveg alját az asztalhoz, hogy a légbuborékok feljöjjenek a tetejére.

Értékeld a receptet:
Hozzászólások:

Kapcsolódó receptek

Tepsis sült krumpli fokhagymával és snidlinggel