Epres-vaníliakrémes tart

Epres-vaníliakrémes tart

Leírás:

A tartnál kevés csodásabb dolog létezik a világon, már ami a desszerteket illeti. A roppanós, omlós kosárkában megbújó finom, lágy krém valódi ízorgia, ráadásul ezerféleképpen variálható. Mindig kapkodó háziasszonyok számára az sem lebecsülendő szempont, hogy igencsak praktikus édességről van szó. A tésztája jó előre begyúrható, sőt, akár ki is süthető, a kész tart pedig könnyen szállítható. Alkalomhoz illeszkedően egyszemélyes adagokban, de nagy piteformában is készíthetjük: igazi aduász. Most sűrű házi vaníliakrémmel töltöttem meg, a tetejét pedig megpakoltam jelentős mennyiségű eperrel.

Elkészítés:

  1. A tart kosarakkal kezdünk. A tészta összes hozzávalóját egy késes robotgép táljába öntjük, és morzsásra dolgozzuk. Gyorsan átgyúrjuk, gombócot formázunk, fóliába csomagoljuk, és a fagyasztóban pihentetjük 20 percet.

  2. Ha letelt, vékonyra nyújtjuk, és a tartgyűrűink vagy kosaraink átmérőjétől 2 cm-rel nagyobb kiszúróval hat kört szúrunk ki. Én 8 cm-es tartgyűrűkkel dolgoztam, így 10 cm-es kiszúrókat használtam.

  3. A tésztakorongokkal kibéleljük a tartformákat, alaposan megszurkáljuk, majd alufóliát helyezünk a belsejükbe, és babbal vagy rizzsel feltöltjük. Tíz percre hűtőbe tesszük.

  4. A tartkosarakat 180 fokos sütőben - légkeveréssel - kb. 15 percig vakon sütjük, majd kivesszük belőlük a nehezéket az alufóliával együtt, és további 7 percig sütjük. Akkor jó, ha a széle kis színt kap. A tartokat hagyjuk teljesen kihűlni.

  5. Közben elkészítjük a vaníliakrémet. Ehhez a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a keményítővel, a tejet pedig felforraljuk a vaníliával.

  6. A forró tejet apránként a keményítős keverékhez öntjük folytonos keverés mellett, majd az egészet visszatesszük a tűzre, és intenzíven keverve sűrű puding állagúra főzzük. Ha kész, beledaraboljuk a vajat, elkeverjük, és lefóliázzuk a tetejét, hogy ne bőrösödjön.

  7. Ha langyosra hűlt a vaníliakrém, megtöltjük vele a kosárkákat: ezt legegyszerűbb habzsákkal megtenni, de ennek hiányában kanállal is könnyen megy. A megtöltött tartokat egy órára a hűtőbe tesszük.

  8. A tartokat eperszeletekkel díszítve tálaljuk.

Értékeld a receptet:
Hozzászólások:

KapcsolódóReceptek

Bodzás panna cotta bodzás eperöntettel