Csirkemell csíkok indiai szószban

Csirkemell csíkok indiai szószban

Leírás:

Ebben az indiai ételben a hagyma, a darált mandula és a rengeteg fűszer alkot sűrű, ízletes és számunkra egzotikus szószt. Indiában korma néven rengeteg változata elterjedt, akár hússal, akár hús nélkül is készítik. Aki szereti a fűszeres ételeket, és szeretne kipróbálni valami újat, annak kifejezetten ajánlom ezt az ízélményeket halmozó receptet! Ráadásul az elkészítése nem is annyira bonyolult, mint amilyennek a hozzávalók mennyisége alapján gondolnánk. Az itt megadott verzió fűszeres, de nem nagyon csípős. Pirospaprika helyett akár részben, akár teljesen őrölt csilit alkalmazva, illetve több vagy kevesebb borsot hozzáadva az étel csípősségét tetszés szerint változtathatjuk.

Elkészítés:

  1. A hagymát az olajjal egy aprítógépben pürésítsük. A megtisztított fokhagymát és gyömbért 1 evőkanál vízzel szintén aprítógépben pürésítsük. A húst vágjuk kockákra vagy csíkokra, az egész fűszereket (koriander, szegfűszer és római kömény) őröljük meg aprítógépben, darálóban vagy mozsárban.

  2. A hagymát egy nagy lábasban közepes lángon pároljuk 5-6 percig. Adjuk hozzá a fokhagymás gyömbért, és további fél percig pirítsuk.

  3. Ekkor jöhet bele a darált mandula, a sűrített paradicsom és a fűszerek: fahéj, kurkuma, koriander, feketebors, fehérbors, szegfűszeg, babérlevél, római kömény, pirospaprika, só. A só mennyiségét sótlan alaplé felhasználása esetén adtam meg, húsleves, leveskocka vagy sós alaplé esetén kevesebb só kell bele!

  4. Öntsük fel a hagymás fűszeres keveréket kb. egy evőkanál alaplével, és főzzük 1-2 percig. Ekkor egészen sűrű, majdnem masszaszerű lesz a keverék, ez lesz a szószunk alapja.

  5. Adjuk hozzá a húst, és 1-2 percig pirítsuk, néha megkeverve. Utána öntsük fel a maradék alaplével, adjuk hozzá a mézet, és fedő alatt, takaréklángon főzzük 20 percig. (Az alaplé vagy húsleves vízzel is helyettesíthető, de akkor kevésbé ízletes lesz az elkészült étel.)

  6. Amikor a hús puha, vegyük le a lángról. Keverjük bele a joghurtot és a citromlét. Ha szűkséges, sózzuk. Forraljuk be az ételt.

  7. Az elkészült indiai szószos csirkét rizzsel tálaljuk. Basmati rizzsel igazán finom!

Értékeld a receptet:
Hozzászólások:

Kapcsolódó receptek

Tepsis sült krumpli fokhagymával és snidlinggel