Csirke biryani – indiai rizses egytálétel

Csirke biryani – indiai rizses egytálétel

Leírás:

A biryani egy Indiában nagyon népszerű, rizses egytálétel, amit hússal és hús nélkül is készítenek. A húsos változat valamennyire a mi rizses húsunkra hasonlít, de a fűszerezés természetesen teljesen eltérő. Ebben a rizses egytálételben az elsőre szokatlannak tűnő fahéj, szegfűszeg és további egzotikus fűszerek mégis egységes, különleges ízvilággá állnak össze. Bármilyen rizsből elkészíthető, de igazán finom az illatos basmati rizs felhasználásával lesz.

Elkészítés:

  1. A rizst mossuk át párszor, amíg a víz jórészt átlátszó nem lesz. Áztassuk be hideg vízbe, és tegyük félre.

  2. A hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel, a csirkét vágjuk nagyobb darabokra.

  3. A koriandert és a római köményt egy aprítógépben, darálóban vagy mozsárban őröljük meg. (Tipp: a fűszereket ha őrölés előtt egészben egy száraz serpenyőben fél percig pirítjuk, még aromásabb ételt kapunk.)

  4. A hagymát, a fahéjrudat, a babérlevelet és a szegfűszeget a vajon és az olajon pirítsuk alacsony-közepes lángon kb. 6 percig, amíg üveges nem lesz. Adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk még egy percig.

  5. Adjuk a hagymához a húst és a fűszereket: pirospaprikát, koriandert, római köményt, sót, borsot, kurkumát. Néha átkeverve, közepes-nagy lángon pirítsuk a húst 6 percig. A só mennyiségét sótlan alaplé felhasználása esetére adtam meg, húsleves, leveskocka vagy sós alaplé esetén kevesebb só kell bele!

  6. A rizst szűrjük le, és adjuk a húshoz. Keverjük össze, és nagy lángon pirítsuk tovább 1 percig, néhányszor átkeverve.

  7. Öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a citromlevet, és fedő alatt, nagy lángon forraljuk fel az egészet. Amint felforrt, vegyük a lángot takarékra, és fedő alatt így főzzük további 10 percig. Utána zárjuk el a lángot alatta, és hagyjuk még fedő alatt pihenni 5 percig. (Az alaplé vagy húsleves vízzel is helyettesíthető, de akkor kevésbé lesz ízletes az elkészült étel.)

  8. A csirke biryanit tálaljuk melegen, aprított korianderlevéllel vagy petrezselyemzölddel.

Értékeld a receptet:
Hozzászólások:

KapcsolódóReceptek

Holland karácsonyi keksz