Érdekességek
Meglepő tények az eperről
Sokunk kedvenc gyümölcse az eper. De gyümölcs egyáltalán? És tényleg eper a hivatalos neve? Lássuk a legérdekesebb tényeket!
1. Az eper hivatalos, kertészeti neve szamóca. Epernek helyesen csak az utak mentén gyakran megtalálható eperfa fekete, illetve fehér termését hívhatjuk. A földieper név szintén csak a köznyelvben terjedt el.
2. Az eper valójában nem gyümölcs, hanem egy áltermés, a növény virágának vízzel telt magbugája.
3. Világszerte 600 fajtája ismert.
4. Az eper az egyetlen “gyümölcs”, aminek kívül vannak a magjai. Átlagosan egy szamócán 200 mag található: gyakorlatilag ezek a magok mind egy-egy gyümölcsnek felelnek meg.
5. Angol elnevezése, a strawberry (szó szerinti fordításban szalmabogyó) arra utal, hogy az epret gyakran úgy termesztik, hogy alája szalmát szórnak a gyomnövények, illetve a sár elleni védekezés gyanánt.
6. Az eper a rózsafélék családjába tartozik, nem véletlenül van annyira ellenállhatatlan illata.
7. Az emberiség legalább 2000 éve ismeri és fogyasztja vad és nemesített fajtáit. Az amerikai őslakosok kukoricakenyérbe is belesütötték.
8. A franciák afrodiziákumnak tartják: a friss házasok a hagyományos esküvői reggelijükön krémleves formájában fogyasztják.
9. Az ókori rómaiak az epret gyógyszerként használták, nem véletlenül. A szamóca pozitív egészségügyi hatásai ma már tudományosan is bizonyítottak.
10. A rendszeres eperfogyasztás csökkenti a koleszterinszintet és védi az érfalakat, így segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
11. Gyakori eperfogyasztással csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Az eper normalizálja a vércukorszintet, és ez a hatása még egyszerű, gyorsan felszívódó szénhidrátok fogyasztása után is érvényesül.
12. Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően bizonyos daganattípusok megelőzésében is szerepet játszhat.
13. Rengeteg vitamint és fitonutrienst tartalmaz: remek C-vitamin, mangán, B6 és káliumforrás.
14. Nagyon alacsony a kalóriatartalma: 10 dkg eper mindössze 35 kcal.
15. Az egyik legromlandóbb gyümölcs: 2-3 nap alatt megkezdődik a hasznos tápanyagok lebomlása.
Tippek:
1. Együnk edzés előtt epret! Az eper növeli az izmok vér- és oxigénellátottságát, fokozza a kalóriaégetést és javítja az állóképességet.
2. Mossunk fogat szamócával! Dörzsöljük be fogainkat egy félbevágott példánnyal, majd egy perc múlva öblítsük le: fogainkról eltávolítja a lepedéket és az elszíneződéseket.
3. Csak érett gyümölcsöt szüreteljünk, mert az epernek nincs utóérése!