Érdekességek
A jó kovászos uborka titka
Hozzávalók: (1 db 5 literes üveghez)
3kg uborka
2-3 szelet fehér kenyér
1 csokor kapor
só
2 liter víz
ízlés szerint fokhagyma
Elkészítés:
1 liter langyos vízhez adjunk 1 csapott evőkanál sót és 1 teáskanál cukrot, jól keverjük el és öntsük a levet az üvegbe. Rakjunk egy fehér kenyérszeletet a tetejére, majd tegyük ki a napra az üveget, ahol 2-3 nap alatt megkovászolódik. Fontos, hogy a tetejét zárjuk le. Én biztosra mentem és folpackkal takartam le, majd befőttesgumival rögzítettem.
Ha gluténmentesen szeretnénk készíteni, akkor felszeletelt krumplit tegyünk a tetejére kenyér helyett, akkor is beindul a szükséges erjedés.
A közhiedelemmel ellentétben ez a módszer nem csak uborkával működik, hanem akár zöldbabbal, karfiollal, répával is kivitelezhető!
A zöldbabhoz használhatunk tárkonyt, petrezselymet, a karfiolhoz kaprot, fokhagymát, római köményt.
A megkovászolódott zöldségeket szedjük át tiszta üvegbe, szűrjük rá a levet és tegyük hűtőbe.