Érdekességek

Amit a sütőtökről tudni érdemes... és amit eddig te sem tudtál róla

Most, hogy itt a sütőtök szezon, íme néhány érdekesség, amit érdemes tudni erről a finomságról

 

 

A sütőtök valójában gyümölcs és nem zöldség

A gyümölcsnek a növény azon a részét nevezzük, amely magvakat tartalmaz. Tehát a tök határozottan gyümölcs. A sütőtök egyébként azon tökök családjába tartozik, amelybe a görögdinnye is. De édes íze ellenére mi mégis zöldségként kezeljük.

A sütőtök tulajdonképpen minden formában, méretében és színében terem

A legkülönfélébb színben kapható: zöld, sárga, piros, fehér, kék, színes és több. De a formája is nagyon eltérő lehet: apró, hosszúkás, kerek, körte alakúak pici és akár olyan akár nagy is, hogy talicskára kell tenni, hogy megmozdítsuk. De nem minden tök ehető, sokat csak dísztöknek termesztenek.

Ha Magyarországon azt mondom, hogy sütőtök, akkor a legtöbb embernek a hosszú nyakú, sonkatök jut az eszébe. Én gyerekkorom óta ezt nevezem sütőtöknek, és sülve, főve, édesen, sósan, bárhogyan is szeretem. Édeskés kellemes íze van, és gyönyörű narancssárga színe.

Ahogy itthon is egyre többen készítenek töklámpást, a kerek és nagyobb Halloween tökből is egyre többet lehet kapni. Sokak fejében felmerül az a kérdés, hogy akkor ez most ehető, vagy csak dísz. A válasz az, hogy ehető, csak picit jellegtelenebb íze van, mit a sonkatöknek, azért fűszeresebben érdemes elkészíteni.

Nekem van még egy kedvencem, ami talán a legédesebb, az a Hokkiado tök. Ez egy kisebb, kerekebb, vékonyabb héjú, picit csúcsos végű, sötét narancssárga tök. Szerencsére egyre több helyen kapható.

 

 

A tök héjának kivételével minden része ehető

A sütőtök szinte minden része elfogyasztható. A főtt pép mesés tortákban, süteményekben, kenyérben, levesekben, előételekben, főételekben, italokban sőt valahol sört is főznek belőle. A cukkini virágokhoz hasonlóan a sütőtökvirágok is kiválóak töltve, rántva és sütve. A magok szárított vagy pirított fogyaszthatók. S van egy kivétel a Hokkiado tök, ami szőrőstől-bőrőstől elfogyasztható, hiszen sütve a vékony héját is nyugodtan megehetjük.

 

 

 

 

 

 

Mikor van szezonja? Hogyan tároljuk?

A sütőtök betakarításának ideje a fajtájától is függ, de nagy általánosságban azt mondhatjuk, hogy augusztus közepétől október végéig tart a betakarítása.  A sütőtök szüretelése után érdemes megmossni, hogy a talajban található baktériumok és gombák ne tudjanak elszaporodni rajta. Általános szabály, hogy minél keményebb a tök héja, annál tartósabb a termés, ezért száraz, hűvösebb, és jól szellőző helyen sokáig eltartható.

 

Vissza